Start > Olika festlokaler

Det finns många olika typer av festlokaler och festvåningar

Vilken typ av festlokal behöver du till din fest? Det är något som du bör tänka på, för det finns en massa olika typer av lokaler att hyra. Vilka behov och önskemål har du angående din festlokal?

"Normala" festlokaler (festvåningar)

När man har bestämt sej för att ha en fest så ska även värden och värdinnan få njuta av den speciella dagen. Fram till festdatumet så är det mycket som ska bli klart och planeras. Festlokal, inbjudan, mat och dryck, bordsplacering, transport mm, listan kan bli oändlig lång. Därför är det extra viktigt att planera sin fest.

Exempel på vad brukar kunna ingå när man hyr en festlokal:

  • Öppet till 01.00 (kan förlängas till 02.00)
  • Uppdukning (servetter, dukar och porslin)
  • Personal (serveringspersonal & kockar)
  • De kan anordna underhållning för din fest med liveband, DJ, trubadur mm.
  • De har oftast fullständiga rättigheter
  • Städning (mycket skönt att slippa städningen dagen efter)

Bygdegårdar för din fest

Att hyra en bygdegård är en billig och flexibel lösning på festlokal. Genom att hyra en bygdegård har ni fördelen att påverka och göra festen på erat eget sätt och då bestämma själva vad kostnaden ska ligga på.

En bygdegård ägs oftast av förening av något slag, som har hand om skötsel och underhållningen. Föreningarna har en samlingsorganisation som heter Bygdegårdarnas Riksförbund som har ungefär 1300 medlemmar. Kostnaden ligger runt 500-3000 kr för att hyra en bygdegård, priset varierar lite beroende på storlek och utrustning. Något viktigt att tänka på är att lokalen ska befinn sej i samma skick som du fick den som när du återlämnar nyckeln. Allt ska alltså vara städat och diskat.

Oftast får man nyckeln till stället för att kunna dekorera och duka inför festen. Bord och stolar finns oftast där och är oftast av den praktiska typen som lätt går att fälla ihop inför dans. Det brukar finnas ett kök med kyl, lättare matlagning, kaffekokning och diskmaskin. När man hyr lokalen har man ansvar för all utrustning och inredning.

Fest i Slott och Herrgård

Festlokalerna på ett slott eller en herrgård erbjuder oftast helhetsarrangemang där man får betala ett kuvertpris per person och där ingår det mesta. Hyr man på en mindre ort ligger kuvertpriserna runt 400 – 600 kr, medan det i storstäderna är det mera vanligt att kuvertpriset ligger runt 700 – 900 kr. I kuvertpriset ingår i stort sett lokal, servis, 3-rätters middag, vin, servering och kaffe.

Festlokal på en båt eller ett fartyg

Det finns många båtar som hyrs ut som festlokaler. Båtarnas storlek och antal personer som kan vara med på festen varierar kraftigt. Det handlar om allt från mindre båtar som kanske bara tar emot 20-30 personer till fartyg som kan ta emot flera tusen personer (typ SiljaLine båtar). De mindre båtarna kan kanske passa bra om man ska ha en privat fest eller om en avdelning på ett företag ska ha en avdelningsfest, medan de stora fartygen passar bäst för riktigt stora företag som ska anordna en företagsfest eller en konferens med hundratals (eller tom några tusen) personer. De stora fartygen är fullt utrustade med allt vad man kan tänka sig för en fest, medan de mindre båtarna kan ha lite varierande utbud av mat, underhållning mm.

Festlokaler för kickoff

Vid kickoff, en nystart för en organisation eller företag, är man oftast ute efter natursköna festlokaler, kanske i samband med en konferens. Det är då lättare att lära känna varandra och komma varandra nära. Du kanske har kravet på att det ska finnas ett hotell inbyggt, och att boendet ingår i priset.

Festvåning till restaurang

En del krogar och restauranger kan erbjuda en festvåning i anslutning till den ordinarie lokalen. Det finns då helhetslösningar för arrangemang med mat, serveringspersonal och bar. Har restaurangen eget utskänkningstillstånd för alkohol får ej eget alkohol tas med utan måste köpas där. Priset per kuvert som kan vara allt från 150 kr och uppåt, om man inte abonnerar hela restaurangen. Det ingår då att man får disponera lokalen för dans och övriga aktiviteter tills det är dags att stänga.


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar